Altres Edificis Singulars

 

Portal de DaltSafarejosMontferriBarraca

 

Montferri, com també d’altres pobles de la Catalunya Nova, neix a partir de la conquesta de terres per part dels cristians als sarraïns. Els diferents senyors de Montferri, laics i religiosos, seran els encarregats d’administrar justícia, de bastir el temple, i de gestionar les aigües, els trulls, o altres elements del dia a dia, com la taverna o la carnisseria. Passejant pels seus carrers podeu trobar diferents construccions que ens parlen del seu passat.

Portal de Dalt, és una de les edificacions més antigues que es conserven al poble, part del clos emmurallat. Eren un conjunt de 3 portals: el portal del mig i el portal de baix, avui dia desapareguts.

Rectoria o Abadia, situada al Carrer Major, 41 que dóna també a la plaça del Dr. Josep Maria Vives. Documentada del segle XV, està adossada a l’església parroquial a la qual tenia accés per la part interior. 

Forn de Puja, en el qual els particulars podien coure el seu pa pastat, pagant el preu estipulat. Està al carrer Major, número 48.

Safaretjos, sabem que ja existien el 1578, per un escrit adreçat al Monestir de Stes. Creus. Al s. XIX van ser reconstruïts amb la forma actual. Allà les dones, podien compartir rialles i intimitats. 

Castell de Vilardida: Casa forta situada a tocar del riu Gaià, actualment forma part de Cal Tudó. Documentada al segle XII, l’edifici està format per un conjunt de construccions entre les quals destaca la torre. S’hi han fet obres de restauració i l’any 1985 va ser declarat bé d’interès cultural.

Barraques de pedra seca: Trobareu exemples d’aquestes construccions típiques de l’agricultura de secà tot passejant pel terme. Al novembre de 2018 aquesta tècnica constructiva va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.