L’aigua del riu Gaià ha estat molt present en la vida del poble de Montferri des dels seus inicis. Prova d’això són els diversos molins medievals que es troben a la seva llera, també anomenats molins de Sàlfores, ja documentats l’any 1072. Cadascun d’aquests molins té una denominació diferent, i han estat modificats en el decurs dels anys, perdent la seva funció original. Els molins no són visitables, ja que són privats (es poden veure exteriorment).

 MOLÍ DE VILARDIDA

Façana principalFaçana posterior

 

Aquesta construcció situada a la riba esquerra del riu Gaià (sentit desembocadura), és un antic molí fariner d’origen medieval que va estar en funcionament fins a la meitat del segle XX. El molí forma part d’una construcció de grans dimensions, estructurat en forma de U, que acull un edifici senyorial amb els seus annexos  que descriuen un pati tancat a la part davantera. Els murs són de maçoneria irregular. Als portals de la façana principal hi ha inscrites les dates de 1802 i 1898. S’accedeix des de la carretera T-204 de Vilardida a Montferri, en concret al quilòmetre 2, per un camí que surt a la dreta i continua uns 400 m.

MOLÍ DE PUIGTINYÓS

Detalls exteriorFaçana posterior

 

Antic molí fariner, del segle XIV, està situat a la riba esquerra del riu Gaià, a 1,5 km del poble, en sentit sud. Són ben identificables les parts antigues, fetes amb carreus de pedra picada en alguns trams, i amb maçoneria de pedra irregular en altres. Es conserva el portal adovellat de mig punt i la volta apuntada de la planta baixa. La construcció ha estat rehabilitada per la propietat actual. Només visitable exteriorment.

 

MOLÍ DE LA PE

Construcció situada a la riba esquerra del riu Gaià sentit sud a la qual s’accedeix des del dit camí de Montferri a Bràfim, al peu del poble de Montferri. Cal arribar fins als rentadors i trencar cap a l’esquerra per accedir al camí que ens porta fins al molí. Era un molí draper que encara conserva elements constructius de l’època en la qual restava en funcionament.